top of page

Psikodinamik Terapi

Psikodinamik yaklaşım, Sigmund Freud’un öğretilerinin günümüz düşünce yapısına uyarlanarak uygulandığı bir danışmanlık modelidir. Doğduğumuz andan beri deneyimlediğimiz ilişkisel dinamiklerin hayatımızı yönlendiren bilinçaltı süreçleri, tepkileri, inanç ve seçimleri şekillendirdiğine inanır. Süreçte danışanın iç dünyasını anlamayı ve anlamlandırmayı amaçlayarak tanıdık duygulara, tekrar eden döngülere odaklanır. Burada amaç zor duyguların, kısır döngülerin ve tıkanmışlıkların kişinin zihninde yeni anlamlar kazanıp farklı şekillerde deneyimlenmesi ve değişime alan yaratılmasıdır.

Bilişsel Davranışçı Terapi

Temeli Aaron Beck tarafından 60’lı yıllarda atılmış olan Bilişsel Davranışçı Terapi, danışmanlık alanında sıklıkla kullanılan ve kanıta dayalı çalışan bir yöntemdir. Kişinin; duygu, düşünce ve davranışları arasındaki ilişkiyi kişiye göstermeyi ve varolan olumsuz veya işlevsiz inanç kalıplarını değiştirmeyi hedefler. Temel olarak bireyin düşüncelerinin, önce duygularını ve akabinde davranışlarını etkilemesi üzerinde durur. Danışanın sürece getirdiği şikayetler ile ilgili bir planlama yapıldıktan sonra somut hedefler belirlenir. Bu planlama dahilinde hem seans içi çalışmalar hem de seans sonrası danışanın uygulaması gereken çeşitli ödev ve pratikler yolu ile kişinin yaşam kalitesinin artması hedeflenir.

Satir Dönüşümsel Sistemik Terapi

Satir Dönüşümsel Sistemik Terapi insancıl, varoluşçu, sistemik, bütüncül ve yaşantısaldır. Patoloji’ye odaklı bir yaklaşımdansa sürece odaklanarak gelişimi amaçlar. Bireylerin, çiftlerin ve ailelerin daha etkin iletişim ve başa çıkış kalıpları oluşturmalarına yardımcı olarak etkin olmayan iletişim ve başa çıkış kalıplarını dönüştürmelerine yardımcı olur. Sürecin esas amacı, şu anda var olan erken dönemde öğrenilmiş ve etkili olmayan başa çıkış kalıplarını değerlendirerek içsel bütünlüğe ulaşmaktır. Danışanlara daha etkili iletişim kalıpları geliştirmeleri, seçenekler üretmeleri ve yaşamlarının sorumluluğunu üstlenmeleri anlamında yardımcı olur. Ailenin daha iyi bir işlevsellik kazanması amacıyla yeniden yapılanması, aile üyeleri arasında daha işlevsel bir iletişim ve bağ kurulması süreçte beklenen sonuçlardır.

Şema Terapi

Şema Terapi 90’lı yıllarda Jeffrey Young tarafından geliştirilmiş, kendinden önceki Bilişsel Davranışçı Terapi, Gestalt, ilişkisel ve bağlanma temelli terapi yöntemlerinin bütüncül bir birleşimidir. Kişinin geçmiş yaşam olaylarının bugüne olan etkilerine odaklanır. Bunu yaparken, olumsuz duygulanıma sebep olan çocukluk anıları ile deneysel teknikler üzerinden çalışma imkanı sunar.

bottom of page